Blog

KONZULTANT I KLIJENT – KAKO OSTVARITI KVALITETAN PARTNERSKI ODNOS?

KONZULTANT I KLIJENT – KAKO OSTVARITI KVALITETAN PARTNERSKI ODNOS?

Konzultant s jedne, korisnik s druge strane, ujedinjeni prema zajedničkom cilju. Prenosimo vrijedno iskustvo korisnika bespovratnih sredstava i naše stručno mišljenje o prednostima kvalitetnog dugoročnog partnerskog odnosa!

Ovo je uspješna priča o poslovnoj suradnji koja je započela 2016. godine između konzultantske tvrtke Key consulting i Obrta za proizvodnju proizvoda od plastike SKLAD, vl. Davor Krizmanić.

Prvi kontakt je ključan u cijelom tom procesu. To je trenutak u kojem konzultant mora uvjeriti potencijalnog klijenta u vlastite sposobnosti, stručnost i znanje te prenijeti svoje osnovne vrijednosti. Osobni kontakt je vrlo bitan da bi se uspostavio odnos međusobnog povjerenja koji će omogućiti razvoj daljnje suradnje.

PITANJE KORISNIKU: Koje su bile Vaše sumnje i nesigurnosti prije početka suradnje (vezano uz poslovnu suradnju i vezano uz EU fondove)?

ODGOVOR KORISNIKA: S obzirom na dobre preporuke, sumnje vezane uz poslovnu suradnju nisu postojale. Odmah na početku ostavile ste dojam da ste sigurne u to što radite, da detaljno sve provjeravate i da ne ostavljate mjesta pretpostavkama, već se bazirate na znanju i točnim informacijama.

S druge strane, bilo je dosta nepovjerenja prema našim institucijama, cijelom sustavu dobivanja potpora zbog negativne percepcije u društvu. Natječaji su rađeni za nekog velikog, to nitko ne uspije dobiti, nema smisla da se prijavljujete i tako nećete proći…međutim, nakon prvog pozitivnog odgovora, sumnje su nestale i zapravo smo dobili potvrdu da kvalitetni projekti s dobrim timom budu prepoznati te da cijeli sustav dobro funkcionira.

U razdoblju pripreme i provedbe projekta konzultant mora opravdati ukazano povjerenje pružanjem usluge na visokoj razini te stvaranjem fer, otvorenog i iskrenog odnosa s klijentom. Maksimalna posvećenost klijentu i prilagodba njegovim potrebama i načinu rada je vrlo bitna u svim fazama projektnog ciklusa. Zadatak je konzultanta da uspješno koordinira osobe različitih struka i usmjerava ih ka ostvarenju postavljenog projektnog cilja.

PITANJE KORISNIKU: Koliki je angažman zahtijevan od strane korisnika te je li bilo pokojih poteškoća prilikom prijave projekata, provedbe nabava i aktivnosti, isplate sredstava?

ODGOVOR KORISNIKA: “Ukoliko se projekt priprema kvalitetno, uzima dosta vremena. Međutim, naše konzultantice su jako dobro znale organizirati vrijeme pa ništa od toga nije došlo odjednom, već se unaprijed znalo koje aktivnosti treba planirati u određenom vremenu. Tako smo uz redovne poslovne aktivnosti, bez problema odrađivali sve potrebno oko projekta.

Problem koji je ostao zapamćen je predavanje projekta Level up u poštanskom uredu gdje smo ovisili o brzini poštanskog službenika i sekundi koja je pisala na elektronskom pečatu. Ipak, problem je primijećen i u provedbenim tijelima te se išlo na povećanje dostupnih sredstava tako da smo na kraju ipak dobili sredstva i uspješno realizirali projekt.

PITANJE KORISNIKU: Smatrate li da je realizacija navedenih projekata doprinijela razvoju vašeg poslovanja?

ODGOVOR KORISNIKA: “Da, ostvarili smo planirano i bez fondova Europske unije navedeno ne bi mogli napraviti u ovakvom obimu.

PITANJE KORISNIKU: Koji su sljedeći planovi i koraci? Mislite li se ponovno javljati na pozive za ostvarenje bespovratnih sredstava?

ODGOVOR KORISNIKA: “Stalno pratimo pozive i procjenjujemo mogućnosti te ćemo se sigurno javiti na još koji poziv ukoliko bude odgovarao našim potrebama.

Zaključujemo da zadovoljan klijent u svaki idući projekt ulazi bez straha i sumnji te se na taj način omogućava iskorištavanje potpunog potencijala kvalitetnog partnerskog odnosa koji počiva na povjerenju, bržoj i kvalitetnijoj usluzi i bržem protoku informacija radi već uhodane suradnje i poznatog okruženja.

U razdoblju od 2016. do 2021. godine prijavili smo i s korisnikom uspješno proveli četiri različita projekta. Iako je riječ o četiri neovisna vremenski izdvojena projekta koji su financirani iz fondova Europske unije, svi su oni predstavljaju nadogradnju jedne priče te su klijentu omogućili proširenje vlastite proizvodnje, povećanje proizvodne efikasnosti, povećanje vidljivosti i širenje na nova tržišta.

Popis realiziranih projekata

  1. Povećanje kapaciteta vlastite proizvodnje Obrta SKLAD
  2. www Superleveller
  3. Informatizacija poslovanja Obrta SKLAD
  4. Level up – proširenje proizvodnog programa obrta SKLAD

 PITANJE KORISNIKU: Imate li poruku za čitatelje?

ODGOVOR KORISNIKA: “Mi smo s Key consultingom uspjeli ostvarili zacrtane ciljeve. Bili su tu za nas sa savjetima i prijedlozima i nakon prvog odrađenog projekta, bez ustručavanja, smo s njima krenuli u nove izazove. Ukoliko imate projekt koji čeka u ladici, javite se Katarini, Kristini i Robertu i s njima ćete sigurno napraviti uspješnu priču.

Cijeli članak možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://www.womeninadria.com/partnerski-odnos/