Blog

Ministarstvo poduzetništva i obrta – Poduzetnici dobili prvi Fond poduzetničkog kapitala za inovacije

Ministarstvo poduzetništva i obrta – Poduzetnici dobili prvi Fond poduzetničkog kapitala za inovacije

„Venture capital“ fond vrijedan 20 milijuna eura zajednički su razvili Ministarstvo poduzetništva i obrta i HAMAG-BICRO, u suradnji s IBRD-om.  Republika Hrvatska i Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) potpisali su u srijedu Ugovor o zajmu za projekt poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo. Riječ je o zajmu za osnivanje prvog hrvatskog venture capitala, projekta kojega su zajednički razvili Ministarstvo poduzetništva i obrta i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s IBRD-om.

Cilj osnivanja ovog fonda je osnažiti financiranje rizičnim kapitalom za inovativna mala i srednja poduzeća i novoosnovana poduzeća u Republici Hrvatskoj, ali i omogućiti jačanje privatnoga sektora, njegove produktivnosti i konkurentnosti. Za ulaganja u inovativne projekte poduzetnicima će na raspolaganju biti minimalno 20 milijuna eura, odnosno 150 milijuna kuna, od čega je 12 milijuna eura javnih, a minimalno osam milijuna eura privatnih sredstava.

Očekuje se da će se kroz fond omogućiti 20-ak ulaganja. Pri tome najviši iznos ulaganja može biti 10 posto vrijednosti Fonda. Nisu određene djelatnosti u koje se može investirati, ali važno je da se radi o malim i srednjim poduzetnicima koji su uključeni inovacijske aktivnosti u cilju stvaranja novih, ili poboljšanja postojećih, proizvoda ili usluga koji su novi na hrvatskom ili drugim tržištima te se nalaze se u ranoj fazi širenja.
Fond će biti registriran u Hrvatskoj kao zatvoreni fond – d.o.o., u skladu s hrvatskim Zakonom o alternativnim investicijskim fondovima i pod nadzorom HANFA-e. Fondom će upravljati privatno društvo za upravljanje fondovima koje će u narednim mjesecima biti odabrano putem međunarodnog natječaja.

Izvor: Ministarstvo poduzetništva i obrta – Poduzetnici dobili prvi Fond poduzetničkog kapitala za inovacije